Vegansk kost för hälsan

I en vegansk kosthållning utesluter en allt animaliskt. Det innebär att en inte äter kött, fisk, skaldjur, ägg, mjölk eller honung. Kosten består istället av till exempel bönor, linser, olika köttsubstitut såsom seitan, tempeh och olika sojabaserade imitationer av traditionella köttprodukter.

Att äta veganskt betyder inte per automatik att en äter nyttigare. Många gånger är det dock så då veganer generellt sätt är mer insatta i näringslära. Men en vegan kan likaväl som en blandkostare äta ensidigt och onyttigt, till exempel mycket snabbmat och färdigmat och lite eller inga grönsaker alls.

Äter en vegan varierat med mycket grönsaker däremot har kosthållningen i sig många hälsofördelar. Att en vegansk kost stärker immunförsvaret, är bra för tarmfloran och ger en jämnare blodsockernivå är bara några exempel på alla hälsofördelar som en vegankost för med sig. En växtbaserad kosthållning minskar också risken för att utveckla hjärtkärlsjukdomar avsevärt.

Många som ännu inte har tagit steget till att gå över helt och hållet till en växtbaserad kost oroar sig för är att det inte går att få i sig alla näringsämnen vi behöver. Att som vegan inte kunna få i sig tillräckliga mängder med protein är ett vanligt orosmoment. Detta stämmer dock inte. För att jämföra mängden protein i olika livsmedel kan vi till exempel ta tonfisk som innehåller 27 gram protein per 100 gram, vilket är lika mycket som röda linser. Sojabönor innehåller ännu mer protein, närmare bestämt 36 gram protein per 100 gram, och det är samma mängd protein som i nötkött.

Intaget av protein är med andra ord inget du behöver oroa dig för. Det finns några viktiga näringsämnen som är viktiga att ha koll på.

  • D-vitamin. D-vitamin får vi till största delen från solen, men under vinterhalvåret är det svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via solen här i Norden. Därför är det bra att ta tillskott av D-vitamin under den mörka årstiden i Norden. Detta gäller för övrigt även blandkostare.
  • Vitamin B12 finns inte i tillräckliga mängder i vegetabiliska livsmedel, så där är det absolut nödvändigt med tillskott.
  • Järn kan också vara svårt att få i sig tillräckligt med, i synnerhet för personer som menstruerar.

Det finns särskilda kosttillskott som riktar sig till veganer. Dessa innehåller de näringsämnen som det finns minst av i vegetabilier. Det går också bra att köpa just de specifika näringsämnena du behöver. Ett annat alternativ är att välja näringsberikade produkter när du köper växtbaserade alternativ till komjölk. Det finns bland annat havredryck och sojadryck som är berikade med vitamin D och B12.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*